Vinhuse/ områder
Frankrig

Champagne Odyssée 319, Avize, Champagne
https://champagneodyssee319.com/
Champagne Odyssée 319 er en rejse gennem de 319 landsbyer, der udgør Champagne-appellationsområdet. Et terroir er kombinationen af en jordbund og en undergrund, et klima, et perspektiv og mennesker, der udvikler sig gennem disse elementer, generation efter generation. Champagne-området er mangefacetteret og byder på et patchwork af mikro-terroirs, der giver en mangfoldighed i udtrykket af vinene. De passionerede vinbonder kender deres vingårdes forandringer, plottenes egenskaber og hver lieux-dits karakteristika. Fra Avize i Côte des Blancs starter mødet og rejsen med disse vinbønder, der til sammen udgør champagnepatchworket af de 319 vinmarker.
Med 34.300 hektar fordelt på 319 vinmarker byder Champagne-regionen på uendelige muligheder. Hovedfokuset er på dette væld af identitetsterroirer. Passionen for Champagne vine og ønsket om nye oplevelser, er det der fører Champagne Odyssée ud af Côte des Blancs’ kalkholdige undergrunde på vej mod nye smagsoplevelser.

Domaine Fontavin, Rhone, Frankrig
Fontavin-ejendommen har i øjeblikket 45 hektar vinstokke i 8 kommuner. I Vacqueyras, Gigondas, Beaumes de venise, Châteauneuf du Pape, Courthézon… der er grunde plantet af forfædrene, men endnu flere minder: det blå hus med palmer, fårefolden og vaskehuset.
Vaucluse byder på en stor mangfoldighed af relieffer: Dentelles de Montmirail, skarpe kalkstensnåle, Baronnies-massivet, Luberon og “giganten i Provence”, Mont Ventoux, der dominerer på 1912 m og glæder hvert år cyklister over hele verden. Disse relieffer blev født fra havet for 200 millioner år siden og præsenterer et landskab stærkt præget af geologi. De er kombinationen af sedimentation (kalk- og mergelaflejringer fra jura og kridt, sand og sandsten fra tertiærtiden) og tektonisk blanding. Beliggende på den store forkastning kendt som “Nîmes”-forkastningen, dukker disse massiver op med konstruktionen af Pyrenæerne og den alpine fremstød. Længere nede, på sletterne, er områderne frugtbare og er hjemsted for en stor del af de franske tidlige afgrøder. I Vaucluse er der mange floder og vandløb såsom: Rhône, Durance og Sorgue. De hugger sig vej gennem kalkstensklipperne og trods meget tørre somre er vandet stadig ret til stede i Vaucluse.

Veuve Fourny & Fils, Vertus, Champagne
www.champagne-veuve-fourny.com/
Veuve Fourny & Fils er navnet på vores champagnehus i Vertus, Champagne. Det er familie drevet og producerer udelukkende Premiere Cru fra egne marker – ca. 200.000 flasker pr. år. Der presses kun en gang “jomfrupres”, og der benyttes kun organisk gødning. Ydermere bestræber man sig på at bruge minimal tilsætning af svovl. Vinstokkene er i gennemsnit 45 år. Lavt høstudbytte af de håndplukkede druer.
Derudover har Veuve Fourny et stort fokus på bæredygtig produktion, der beskytter miljøet, og har nået den højeste franske certificering inden for bæredygtig vinproduktion (Niveau 3).
I Champagne er appelationerne inddelt efter kommuner – lidt anderledes fra f.eks. Bourgogne, der inddeler for hver enkel mark. Fournys marker er her beliggende i Premier Cru kommunen ”Veuve”, der byder på meget kalkholdig jord nærmest uden ler. Derudover har Fourny den fordel, at de har forskellig vendte marker: Østvendte, sydvendte samt sydøstvendte plots. Dette giver forskellig eksponering til sollys og mulighed fo,r at druerne udvikler sig med forskellige nuancer, som Fourny kan tage med i kælderen, når der skal laves ’blends’ for at komplimentere hinanden i den endelige champagne.

Paul Dethune, Ambonnay, Champagne, Frankrig
Pierre lærte at gå i vinmarkerne sammen med sin far Paul, som kom fra en lang række af vingårde, der går tilbage til 1610. Ligesom sin oldefar Léon, sin bedstefar Henri og sin far Paul, sporer Pierre sin egen vej… i hjertet af det græsklædte vinland Ambonnay. Pierre og Sophie Déthune ærer deres land og kulturarv, der er affødt af deres forfædres mod, og er forsigtige med de valg, de træffer, og hvad de vil efterlade sig. De udfører det krævende arbejde som Independent Winerower, efter en stringent bæredygtig udviklingstilgang. Hvad angår den linje, der kom før dem, og den, der strækker sig forude, anser parret sig for at være en generationsstafet af en tidløs arv. Med kvalitet og respekt for mennesker og miljø producerer de en serie på ti champagner, der er 100% Grand Cru. Siden 1610 har Champagne Paul Déthunes hjem og vinmarker ligget i landsbyen Ambonnay i Champagne-regionen. Dette land bærer Grand Cru-navnet for ekspertise, som kun 17 landsbyer har æren af at eje. Paul Dethunes ry er baseret på dets unikke udtryk for Pinot Noir, som fornøjelig kombinerer med Chardonnay, den hvide sort i Champagne. Støttet af tradition og erfaring fortsætter Pierre og hans kone Sophie med at anvende deres knowhow, mens de følger den teknologiske udvikling og bevarer harmonien med naturen.
I 2019 tog vinhuset den ambitiøse beslutning om at starte den økologiske omlægning af vores ejendom. I 2020 er hele godset gået i økologisk omlægning. De skal vente nogle år endnu med at opnå den økologiske certificering og sælge vores første vine fra økologisk vindyrkning.

Domaine Seguinot Bordet, Chablis
Chablis er den nordligste del af Bourgogne og området lå for millioner af år siden under vand. Derfor er jorden rig på fossiler plus en hulens masse kalk. Sammen med det kølige klima er det med til at give Chablis dens helt specielle syrerige og friske udtryk, der basker af mineralitet. Tag eksempelvis 150 kilometer sydpå til Meursault og Chardonnay kommer ud med nogle helt andre noter.
Jean-François Bordet fermenterer som regel ved lidt køligere temperaturer end andre producenter og lader vinen modne sammen med bundfaldet i tre til fem måneder. Vi synes – sammen med Jean-Francois – at det giver vinene endnu mere karakter ved at få flere noter frem i forhold til megen anden Chablis. De fleste af vinene bliver fermenteret og modnet på stål, men enkelte får også oplevelsen af egetønder inden en afsluttende tur på stål.
Det er gode sager, som typisk skal drikkes unge – de fleste inden for 3-4 år. Vi kan anbefale, at smage dem op mod hinanden og på den måde blive klogere på Chablis og Seguinot-Bordet. Det fortjener de fuldt ud.

Domaine Hippolyte, Sancerre, Loire
https://www.hippolyte-reverdy.fr/en/vins/
Det er Michel Reverdy, som i dag står i spidsen for Domaine Hippolyte Reverdy, som har hjemme i landsbyen Verdigny. Vi er i en Sancerre-kommune i den østlige del af Loire på et sted, hvor der er blevet dyrket og produceret vin siden 1200-tallet. Munkene fra Saint Satur åbnede ballet, men Reverdy-familien hoppede med på vognen helt tilbage i 1600-tallet. Så Michel Reverdy har det ikke fra fremmede.
Michel er klart af den gamle, hårdtarbejdende skole. Glem alt om ferier. For slet ikke at tale om at rejse udenlands. For ham er livet arbejdet i marken og kælderen … på samme måde som hans far gjorde det år efter år. Terroiret og vejret får nul hjælp af diverse moderne tricks. Det er den rene vare … båret frem af stolthed og generationers erfaring.
Indstillingen til tingene smitter tydeligt af på Reverdys vine. Han Vi er højt oppe på kvalitetsskalaen og som en af de relativt få, kommer Michel Reverdy også med en rød Sancerre, der traditionen tro er ren Pinot Noir. Endda en fortrinlig en af slagsen! Så der er al mulig grund til at glæde sig til domainets vine.

Domaine Berthenet, Montagny, Bourgogne
Domaine Berthenet, beliggende i landsbyen Montagny, er en klassisk familiedrevet producent i Bourgogne. Her har de forskellige dele af marker rundt omkring i Cöte Challonaise, hvilket er det underområde af Bourgogne, hvor Montagny ligger i. Berthenet familien har dyrket fantastiske vine i mere end fire årtier, og når man smager deres vine, er man slet ikke i tvivl om, at alt deres tid, skarpe fokus og ekspertise bliver brugt i kælderen, hvor de tryller Bourgognemagi frem i form af deres gode flasker.
I klassisk fransk stil er Berthenet besat af at udtrykke sine jordbundsforhold (terroir) i det endelige produkt. Derfor har vinhuset også taget en række miljøskånende tiltag for at bevæge sig tættere på det reneste udtryk af vinens greb i marken. De seneste 20 år har de arbejdet med at mindske forbruget af pesticider og øge biodiversiteten i marken for der igennem at opnå en bedre kvalitet af jorden.
Italien

St. Michael Eppan, Alto Adige, Italien
I 1907 valgte 340 små og mellemstore vinproducenter at slå sig sammen til den vinproducent, der i dag hedder St. Michael-Eppan. Siden 1977 har det været Hans Terzer, der har styret vinkooperativet. Hans bliver betragtet som en af pionererne inden for produktion af vin i det sydlige Tyrol. Det er især inden for hvidvine, at Hans, og resten af kooperativet, har udviklet og forfinet deres vine. Vinproducenten var en af de første i Sydtyrol til at fadlagre sine hvidvine.
I 1997 valgte det italienske vinmagasin, Il Gambero Rosso, at hylde Hans Terzer, som en af de bedste vinproducenter i verden. Så sent som i 2017 hylede det prestigefyldte tyske livsstilsmagasin, Der Feinschmecker, Hans med en ’Lifetime Achievement Award’. Hos St. Michael-Eppan får du vin dyrket og produceret af eksperter, der har været afprøvet og elsket gennem årtier.
St. Michael-Eppan har et bredt udvalg af top vingårde i et af Sydtyrols største vinområder, Eppan. Hele området er præget af den forskelligartede jord samt det meget varierende klima, der er i området omkring Alperne. I kældrene møder den gamle norditalienske vin den nye innovative vinproduktion. Det er den kombination, der gør St. Michael-Eppan helt unik.
En af kronjuvelerne hos St. Michael-Eppan er deres serie af St. Valentin vine, der er domineret af den legendariske Sauvignon. Derudover er der helt eminente vine at finde blandt deres Pinot Noir, Chardonnay og Lagrein. Det var faktisk først i slutningen af 90’erne, at Hans Terzer fandt områder, der var helt ideelle for produktionen af Pinot Noir. Lige siden er ikke blot deres Pinot Noir, men også mange andre fantastiske vine kommet ud af deres kælder i det nordlige Italien.

Tenuta Pfitcher, Alto Adige, Italien
Hos Pfitscher drives vingården i samarbejde mellem flere generationer i familien, på forskellige steder og marker i seks Sydtyrolske kommuner. Resultatet er vine som især er elsket for deres friskhed og autenticitet. Ægte vin kræver ægte, manuelt arbejde. Hos Pfitscher er ambitionen altid, at vinen i dit glas er af absolut topkvalitet.
Bjergsiderne kan aldrig være for stejle til at producere strålende vin. Uanset, eller måske netop derfor, er Pitschers tilgang til vinfremstilling ligetil og hands on. Resultatet er rene, ligetil, ærlige vine uden dikkedarer, der simpelthen vil feje fødderne væk under dig.

Olivero Mario, Piemonte, Italien
http://www.oliveromario.com/en
Olivero Mario er først og fremmest en familie – og dernæst en vinproducent. Det er sønnen, Lorenzo, der sammen sin far, Mario, startede vinproduktionen i 2003. Lorenzo studerede ønologi i Alba, Piemonte. Efter at have studeret videre fik han en uddannelse fra Turin University. Lorenzo har arbejdet på flere forskellige gårde for at samle erfaring og lære fra de gamle italienske mestre i vinproduktion.
Det betyder, at han i dag producerer ganske robuste vine fra gamle vinområder. På gården produceres Nebbiolo, Barbera, Dolcetto og hvidvinsdruen Arneis.
Lorenzos vingård er placeret i Roddi, der er den mindste af de 11 byer i Barolo området. Roddi er den mest nordlige beliggende by i området – lige på grænsen til Alba. Hos Lorenzo bliver gamle traditioner holdt i hævd, men han er ikke bange for at eksperimentere med fx nye gærtyper.
Tradition betyder meget, og derfor er alle druer håndplukket. Ja – det tager lang tid, men det er også lig med en højere kvalitet og dermed en bedre vin. Samtidig forsøger far og søn at påvirke naturen så lidt som muligt ved at anvende mindre brug af pesticider og ingen brug af kunstgødning.
Vinproduktionen tager højde for hver enkelt drues behov. Lorenzo har personligt øje for hele produktionen, og du ved derfor, at når du drikker et glas vin fra Olivero Mario, så er den af høj kvalitet!

Lorenzo Begali, Veneto, Italien
https://www.begaliwine.it/en/home/
Spørger man Robert Parker, så er der tre producenter, der udgør toppen i Valpolicella. Dal Forno naturligvis, Quintarelli og så Lorenzo Begali, der er den sidst tilkomne i det fornemme selskab.
Et andet vidnesbyrd om Begalis høje niveau er medlemskabet af sammenslutningen Amarone Families, hvor kun de bedste familieejede vingårde i Amarone har sæde. Foreningen blev dannet med henblik på at værne om kvaliteten af Amarone-vine … og det tiltag giver rigtig god mening med tanke på hvor skræmmende meget dårlig vin, der kommer fra Valpolicella.
Men Lorenzo Begali holder sammen med konen Adriana, datteren Tiliana og sønnen Giordano fanen højt. Første årgang kom i 1986 og siden er kvaliteten bare steget støt – endda til yderst rimelige priser set i forhold til, hvad man får for de samme penge hos andre producenter.
Begali-familien råder over 12 hektar marker ikke så langt fra Garda-søen og Verona. Her dyrkes især de klassiske druer, som indgår i Valpolicella-vinene. Men næste generation – søn og datter – anvender også Cabernet Sauvignon i deres fælles vin Tigilio. Så nytænkning møder traditioner hos Begali, men altid med det gode håndværk i fokus.

Podere Sapaio, Bolgheri, Toscana, Italien
Podere Sapaio blev grundlagt i 1999. De 40 hektar, der hører til virksomheden, er fordelt mellem Castagneto, Carducci og Bibbona. Det er originale Bordolese vinstokke som efterhånden har spredt sig i området gennem de sidste halvtreds år: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot. Der er også andre mindre vinstokke.
Filosofien bag Podere Sapaio er at eksperimentere og innovere, søge efter nye udtryk for Bordolese vinstokke i Bolgheri, at producere vine, der er stærk, elegant og langtidsholdbare på samme tid.
Navnene Sapaio og Volpolo kommer fra to gamle Toscana vinstokke, Sapaia og Volpola.
Kronen på varemærket for Podere Sapaio er en hyldest til adelen af vine og den jord, som altid respekteres i det arbejde, der udføres i vinmarken og i kælderene. De to vine er nøje fulgt af Carlo Ferrini, international berømte vin ekspert. Begge er Bordolese vine, og giver to forskellige fortolkninger af året, der kommer fra forskellige marker af druer, der dyrkes forskellige vinstokke.

Tenuta Arceno, Toscana, Italien
Tenuta di Arceno finder du i den sydligste udkant af Chianti Classico i den sommerfugleformede kommune Castelnuovo Berardenga. Vinhuset har produceret vin siden det 16. århundrede.
Navnet kommer som en hyldest til områdets historie – Arceno ligger nemlig nær de to floder – Ambra, som løber til Firenze; og Ombrone, som løber til Middelhavet – dette område var tidligere forbindelsespunktet for den etruskiske civilisation, og til ære for den historiske betydning kommer henvisningen til “Arceno” fra det etruskiske ord archè, der betyder “oprindelsessted.”
Gennem sin historie gik godset gennem ejerskabet af to historisk fremtrædende italienske familier – Del Taja-familien efterfulgt af Piccolomini-familien.
I 1994 overtog ægteparret Jess Jackson og Barbara Banke, som startede The Jackson Family, der ejer flere prominente vinhuse i hele verden, blandt andet Anakota, Lokoya og Véreté for at nævne nogle få.
Tenuta di Arceno ejer 1.000 hektar med grønne skove, oliven lunde, cypres træer og selvfølgelig vinmarker. Vinmarkene udgør 90 hektar og ligger i 300-500 meters højde på skråninger.
Markerne får kølige vinde fra bjergene mod nord og varme vinde fra syd, og markerne har mange forskellige jordbundstyper. Derfor underopdeles markerne også i hele 63 forskellige cru’er udover druetypen.

Le Pupille, Toscana, Italien
https://www.fattorialepupille.it/en/
Elisabetta Geppetti har løftet vingården Le Pupille til højder man ikke havde turde tro muligt, da hun overtog den for efterhånden mange årtier siden. Efter samarbejdet med vin-geniet Luca d’Attoma blev sat i søen i 2010, er det nærmest historien om Kong Midas om igen: Alt de rører ved bliver til guld.
Le Pupille er den absolut bedste producent i Maremma-området i det vestlige Toscana.
Maremma ligger i det syd-vestlige Toscana, helt ude ved havet. Denne placering har sine fordele for Sangiovese-druen, der her får sol og varme at udvikle sin sødme på i løbet af dagen. Om natten sørger den kølende havluft for at druen kommer ned i temperatur igen, så det hele kan starte forfra igen dagen efter. Det er det helt ideelle klima for Sangiovese-druen, der ved disse temperaturudsving bevarer sin helt essentielle balance mellem frugtsyre og aroma. Vinene er prissat alt, alt for lavt eftersom Maremma endnu ikke har fået samme berømmelse som Montalcino og Bolgheri.

La Valentina, Montepulciano D’Abruzzo, Italien
Fattoria La Valentina startede i 1990 i bakkerne omkring Spoltore, der er tæt på Pescara i det centrale Italien. Ejerne Sabatino, Roberto og Andrea startede vingården efter at have studeret Santa Teresa vingården ganske nøje. En af deres adelsmærker er at bevare kvaliteten af D.O.C vine fra Abruzzo regionen. Det gør de ved at lade jorden, vinden og naturen gøre arbejdet. Al produktion er økologisk og håndplukket, hvilket sikrer den mest skånsomme påvirkning af vinstokkene og vindruerne.
De tre ejere gør meget ud af, at deres marker skal være så frugtbare som muligt med et minimalt brug af kemikalier. Deres filosofi er, at hvis planterne bevarer deres sundhed, så kan de selv modstå parasitter og sygdomme. Det giver et fremragende resultat med sunde druer og en høj kvalitet. Det kan kun lade sig gøre, idet flere elementer, på samme tid, påvirker produktionen i en gavnlig retning; det lokale microklima, jordens frugtbarhed, vinstokke af høj kvalitet og en nænsom produktion.
USA

Brooklyn Winery, USA
De to stiftere af Brooklyn Winery, Brian Leventhal og John Stires, mødte hinanden da de arbejdede sammen i en start-up. De begyndte at dele deres fælles passion: Vin. De eksperimenterede med vin og begyndte, sammen med andre medarbejdere, at lave deres egen vin i New Jersey. Da de opdagede, at de havde det utroligt sjovt med deres projekt og samtidig så, at der næsten ingen vinproducenter var i Brooklyn, så de en mulighed. New Yorkerne er nemlig helt vilde med alt, der er lokalt, og Brian og John besluttede derfor at sige deres job op, for at starte Brooklyn Winery.
Brian og John har en urban vin-boutique i hjertet af Williamsburg, der er et af New Yorks mest kreative og urbane områder. Vinen er produceret af Conor McCormack, der nøje selv udvælger druerne fra forskellige små amerikanske vingårde rundt omkring i landet – fra New York til Californien. Ofte er det gårde, der kun producerer druer uden at lave vin selv. Brooklyn Winery har et tæt samarbejde med de mange forskellige gårde, hvilket gør, at de udnytter det fulde potentiale af deres druer.

Chanin, Santa Barbara, Californien
Gavin Chanin har arbejdet med vin siden han var teenager og da han læste på UCLA, pjækkede han hvert efterår for at være med til at høste og har også arbejdet i vinmarker i Sydafrika og New Zealand. Hjemme i Californien blev han assistant winemaker hos Au Bon Climat og Qupe, hvor han kom under vingerne på så store navne som Jim Clendenen og Bob Lindquist. Her sugede han hver dag ny viden til sig og vidste mere end de fleste, da han stadig meget ung, startede for sig selv i 2007.
Chanin fokuserer 100% på Santa Barbara County og i bedste Bourgogne-stil ligger fokus på Pinot Noir og Chardonnay. Druerne kommer fra køligt beliggende marker tæt på havet, hvor jorden er rig på kalksten og sand.
Han er big time pragmatiker og hvorfor også have en masse dogmer, når to år aldrig er ens? Det hele handler jo om at lade markerne udtrykke sig og skabe perfekt modnede druer. Men hvornår er de så dét?
Her har Gavin Chanin klart været med til at revolutionere opfattelsen af califonisk Chardonnay og Pinot Noir. For han høster tidligere end mange andre, hvilket er med til at skabe hans meget mineralske og elegante stil. Høstes der først senere, hvor druerne er blevet til spisedruer, går man efter maksimal power, som dog ofte kommer til at fremstå nærmest svulstig. Og det er slet ikke Chanin.
I Chanins vine er alkoholen holdt på Bourgogne-niveau og mængden af nye fade begrænset på et moderat niveau. Målet er at fremhæve balance, finesse og kompleksitet … og holde frugten liflig holdt sammen af en fin syre.

Ridge Vineyards, Santa Cruz, Californien
Allerede i 1885 blev en væsentlig del af bjergskråningen Monte Bello i Santa Cruz Mountains omskabt til en for den tid ambitiøs vingård, hvor man omdannede den øverste del af den stejle mark til mere letdyrkelige vinterrasser. Efter en omskiftelig tilværelse med flere handler og den amerikanske forbudstids trængsler kom vingården i midten af det 20. århundrede omsider på kompetente hænder. En gruppe forskere fra et af verdens bedste universiteter – Stanford – kom til i 1959, da de havde indset områdets potentiale for vin i absolut særklasse. De gik ufortrødent i gang med genplantning med fokus på Cabernet Sauvignon og med at bruge moderne vinificering, så i 1962 kunne man trække proppen af de første storslåede Monte Bello vine. Langsomt, men sikkert skabtes dermed et af Californiens mest ansete vinerier: Ridge Vineyards, hvor produktionen kom så hurtigt op i omdrejninger, at man i 1968 kunne levere knap 3.000 kasser.
Men længere nede af skråningen fandtes der andre spændende marker med gamle Zinfandel-vinstokke, der viste sig at kunne frembringe vin på højeste niveau, så i 1968 komme denne druesort også med i Ridges sortiment. Sidenhen har man opkøbt lavereliggende dele af marken, hvor der er plantet så forskellige sorter som Syrah, Merlot, Grenache, Carignan og Chardonnay. Denne type vine sammensat af flere forskellige druesorter har man senere fulgt op på med de berømmede blandingsvine fra Geyserville og Lytton Springs, der stammer fra nyere vingårde i det nordlige Sonoma.
1969 var et skelsættende år for Ridge. Her ansatte man filosoffen (!) Paul Draper, der viste sig at kunne tænke de helt rette og meget fremsynede tanker, når det drejede sig om vin, på trods af at han var selvlært på det vinøse område. Paul Draper blev den person, der for alvor bragte Ridge-vinene – og især Monte Bello – op i den absolutte verdenselite. Den endelige sejr kom i 1976, hvor Monte Bello var med i den berømte Pariser-smagning, hvor selv franskmændene omsider måtte erkende, at vinene fra Californien spillede lige op med de bedst tænkelige franske. Sidenhen er det blevet til tre gange 100 point hos Robert Parker for Monte Bello – indtil videre.
Paul Draper har viet hele sit liv til Ridge, og han har fortjent opnået global berømmelse, og i 2015 blev han af Decanter Magazine udnævnt til at være i top-5 blandt alle verdens vinmagere. Paul Draper er ikke blot en gennemført praktiker, men han var også en af de første, der indså, at jo mindre en vinmager blandersig i vinfremstillingen, jo bedre afspejler vinen sit oprindelsessted. Så Monte Bello kan med rette opfattes som en Terroir-vin. Det var Paul Drapers kongstanke, at vinen selv skulle spille førsteviolin.
På Monte Bello har han arbejdet intensivt med at identificere de enkelte parcellers egenart, og kun de parceller, der for alvor udtrykker Monte Bellos særpræg og store kompleksitet, indgår i det færdige blend. De øvrige og typisk mere lettilgængelige vine fra stort set samme område, bliver så markedsført som ”Estate Cabernet Sauvignon”, der ofte pris-kvalitetsmæssigt kan være et rigtigt attraktivt køb.
Tyskland

Weingut Braunewell, Rheinhessen, Tyskland
Vingårdene omkring Rheinhessen har rødder helt tilbage til det 17. århundrede, hvor de første tilflyttere begyndte at dyrke druer. Det var dog først i 1960’erne, at Adam Braunewell tappede den første vin. Siden overtog Axel og Ursula Braunewell forretningen og videreudviklede den til den moderne vingård, som den er i dag. Efterfølgende har sønnerne, Christian og Stefan, fortsat historien.
Alle druer er af højeste kvalitet og bliver nøje udvalgt og håndplukket før produktion. Familien er desuden meget optaget af bæredygtighed – noget som familien i højere grad begynder at bevæge sig i retning mod.
Braunewell er en familieejet vingård beliggende i byen Essenheim i den kølige Rheinhessen region, der ligger tæt på floden Rhien ved byerne Mainz og Frankfurt. Østpå ligger byen, Teufelspfad, der har mange forskellige vingårde med en bred palette af smage. Derudover ligger Blume, der er en af de mest berømte byer i området Selztal.
Gården har ca. 150.000 vinstokke, der er dyrket i den næringsholdige jord. Jorden har fået sin næring fra kalksten fra dengang, hvor arealet var dækket af hav. Det kølige klima er perfekt til at lave højkvalitets hvidvine og Pinot Noir.
Østrig

Edlinger, Kremstal, Østrig
Vingården, der blev startet i 1842 i Furth-Palt, ligger ved foden af Göttweig-bjerget. Josef Edlinger er ansvarlig for vingården og driver den i samarbejde med sin kone, Gabriele, der tager sig af administrative anliggender samt markedsføring og eksport. Der er primært Riesling og Veltliner druer, der vokser på Josef og Gabrieles vinmarker.
Deres vinmarker ligger omkring “Göttweiger”, der er en højderyg under Göttweig-klosteret, i vinregionen “Kremstal”. Området er en meget gammel og traditionel vindyrkningsregion. Jorden i området indeholder en stor mængde ursten, der er ideel til dyrkning af Riesling. I regionen er der desuden mange små traditionelle vinhytter, der giver et malerisk billede og en hyggelig stemning.
Spanien

Silvia Gonzalez, Ribera Del Duero, Spanien
I 2014 startede Silvia González sit helt eget vin-projekt, nemlig produktionen af begrænset signaturvin i hjertet af Ribera del Duero. Hver slurk af hendes vin afspejler hendes personlighed, der er vild, kvalitetsbevidst og ærlig. Silvia González er født i Salamanca, hvor hun blev uddannet kemiker og afsluttede sine studier med en doktorgrad i organisk kemi. Efter at have studeret ønologi i Palencia begyndte hun at rådgive små vingårde i Ribera del Duero, Rueda, Arribes del Duero og Toro. I 2014 besluttede hun at tage springet med sin egen vin. Silvia dækker hele processen fra start til slut, og hun er selv ansvarlig for at bringe sine to vine direkte til sin klient. Det tæller blandt andet flere restauranter med Michelin-stjerner, da hendes vin har erobret restauratørers, vinproducenters og eksperter hjerter. Det er ikke for sjov, at Silvias vin er så populær, og vi er sikre på, at du vil nyde hver eneste slurk!
Rioja er måske det mest kendte område i Spanien – men Ribera del Duero er på alle måder et område, som man bør kende. Vin fra dette område er ofte lavet på Tempranillo druen, der er kendt for at være fyldig, mørk og med smage fra tobak, vanilje og mørke frugter. Du får fra dette område noget af det mest spændende, mørke og udfordrende vin, som Spanien har at tilbyde.

Franck Massard, Priorat, Spanien
www.franckmassard.com/en/home/
Franck Massards dedikation til vin og vindyrkning gjorde, at han startede sit eget vinhus for at kunne dele ud af sin store passion med resten af verden. Franck var ’UK Best Sommelier’ i 1996. Han fik WSET diplomet i 1998 og Master Sommelier Advanced diplomet i 1999.
Som Franck selv siger:
”Alt begyndte i 2004, da jeg, sammen med en gammel ven, der også er sommelier, købte vores egen vingård i Priorat og gjorde vores drøm til virkelighed. På den vingård dyrkede jeg min første vin, Huellas, og fandt samtidig ud af, at hemmeligheden bag god vin er evner, tålmodighed, hårdt arbejde og passion. Jeg kunne ikke være mere glad for det, jeg gør nu. Jeg lever virkelig min drøm.”
Francks spanske vingård ligger i Priorat regionen, der er DOQ certificeret. Området er kendt for sine kraftfulde catalanske rødvine. Herfra begyndte rejsen med at få druer fra mindre kendte regioner som Ribeira Sacra, Terra Alta, og Valdeorras.
Franck ledte efter vingårde i klimatiske områder, hvor gamle vinstokke producerer helt fantastiske druer i meget høj kvalitet, som tidligere blev kasseret grundet deres lave output. Franck elsker at lede efter gårde med stort potentiale, hvor druerne har en naturlig kompleksitet, der ikke findes mange andre steder i verden. Franck har derfor et tæt bånd med mange små vinbønder (Rudeles, Landaluce og Mas Bertran) som med gamle traditioner og historier har en enorm viden om vind, vejr og vinproduktion.
Argentina

Altos Las Hormigas, Mendoza, Argentina
Huset blev startet i 1995 af en gruppe italienske vinbønder, der ville prøve lykken i det sydamerikanske og se, hvad de kunne få ud af druen, Malbec. Dette viste sig at være en af deres bedste beslutninger nogensinde, og i dag er Altos Las Hormigas kendt for sine store, mørke og fyldige vine, der vinder anerkendelser fra alle verdenshjørner. Man har på meget kort tid formået at nå den absolutte elite, når det gælder produktionen på Malbec.
Siden 2006 har Altos Las Hormigas fokuseret på jordbundsforhold præget af kalk for at produere Malbecvine i høj kvalitet. Teamets ekspertise og erfaring har ført dem til Uco-dalen, hvor bjergskråninger og kalksten skaber de gode betingelser for at dyrke vin med lagringspotentiale, der udtrykker terroir i sit særpræg.
Fokusset fra Altos Las Hormigas på at udtrykke terroir går selvfølgelig igen i skabelsen af vinene. Her behandles druerne så lidt som muligt for at bevare det stærke terroirudtryk. Derfor giver de vinene neutralt fad, naturligt gær, og tilsætter få sulfitter ligesom de sigter mod en lav alkoholprocent ved at høste så tidligt som muligt.
New Zeeland

Kumeu River, Auckland, New Zealand
Historien om Kumeu River starter helt tilbage i 1937, hvor den kroatiske familie Brajkovich kom til New Zealand. Efter at have arbejdet i gummiplantagerne i en årrække, havde de sparet nok sammen til at kunne købe en lille ejendom i Kumeu med tilhørende vinmark. Hjemme i Kroatien havde de dyrket lidt vin, så de startede ikke på bar bund. Alligevel må man bare tage hatten af for familien Brajkovich, som løbende har udbygget og forædlet deres produktion gennem årene – en produktion som i dag er oppe på en kvart million flasker om året fra 30 hektarer vinmarker. Ganske imponerende når man tager med i betragtningen at alt bliver høstet ved håndkraft og intet overlades til tilfældigheder.
Det er et familieforetagende med stort F. De er tre brødre med hvert deres ansvarsområde – Michael er winemakeren, Paul står for marketing og Milan har ansvaret for vinmarkerne. Biksen styres effektivt af deres mor Melba, som var gift med Maté Brajkovich, der for alvor fik sat skub i Kumeu River Wines fra 50’erne og frem til sin død i 1992.
Det er perlerækken af Chardonnay-vine – både fra enkeltmarker og blandinger – der har skabt Kumeu Rivers navn. Men de producerer også både Pinot Gris og Pinot Noir, som holder et seriøst høj kvalitet i forhold til prisen. Kumeu River har for alvor har givet Bourgogne noget at tænke over.